Klub laringektomiranih

Klub laringektomiranih Međimurske županije osnovan je 9. srpnja 1998. godine kao prvi klub oboljelih nastao u okrilju Županijske lige protiv raka Čakovec, a bio je i prvi županijski klub u Republici Hrvatskoj. Klub okuplja osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike. Osnovan je na inicijativu pokojnog Antuna Zadravca iz Male Subotice koji je obnašao funkciju vrlo aktivnoga predsjednika gotovo 13 godina.

Laringektomirani

Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu i ona je kod laringektomiranih osoba definitivna te ostaje cijeli život. Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće, koje se lakše prevladavaju uz savjete stručnjaka i osoba koje su i same imale isto iskustvo. Tako dobro rehabilitirani članovi kluba i zdravstveni djelatnici pružaju podršku novo pridošlim članovima, kako bi se što prije i lakše vratili u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu. Osim psihološke i moralne potpore, članovi u Klubu mogu dobiti informacije o novostima vezanima za ostvarivanje različitih prava iz zdravstvene zaštite, socijalno-ekonomskih prava, kao i prava na ortopedska pomagala. Organiziraju se predavanja o temama vezanima za njihovu bolest, ali i predavanja o mnogim drugim aktualnim temama.

Članovi Kluba sudjeluju u mnogim aktivnostima Hrvatske zajednice laringektomiranih (međunarodni susreti, stručni simpoziji, intenzivni seminar glasovne rehabilitacije u Crikvenici), posjećuju druge klubove iz Republike Hrvatske i inozemstva, te sudjeluju u ostalim manifestacijama koje organizira Županijska liga protiv raka Čakovec.

U povodu Dana Sv. Blaža (3. veljače), po uzoru na Hrvatsku zajednicu laringektomiranih, Klub svake godine organizira humanitarno-edukativnu akciju „Zajedno smo jači i glasniji“, koja ima za cilj senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba, upoznavanje s radom Kluba i ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grkljana.

Tijela kluba:

Ivan Lepoglavec – predsjednik 098/303-762

Martin Tot – dopredsjednik

Viktor Pintarić- blagajnik

Stručni suradnici Kluba:

Renata Kutnjak Kiš, dr. med., spec. epidemiolog

Marija Prekupec, dipl. med. sestra 098/553-170

Dejan Jurović, prvostupnik sestrinstva iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Sastanci članova Kluba održavaju se svake prve srijede u mjesecu od 9-10 sati u prostorima Zavoda za javno zdravstvo, na adresi Čakovec, Ivana Gorana Kovačića 1E (zgrada 4 u krugu Županijske bolnice Čakovec).

Povremeno na sastanke kluba dolaze stručnjaci ORL odjela Županijske bolnice Čakovec, a gotovo redovito logopedinje istog odjela.

Vijesti o aktivnostima Kluba laringektomiranih pogledajte na ovoj poveznici.