Novosti

Dan Sv. Blaža

U prepunoj Crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Maloj Subotici, na najljepši smo način obilježili ovogodišnji Dan Sv. Blaža, zaštitnika oboljelih od raka grla.

Blagoslovu grla i Svetoj Misi, koju su služili župnik vlč. Tomislav Kos, pater Marko Glogović te vlč. Đuro Vukalović, predstavljanju Kluba laringektomiranih i zajedničkom druženju, odazvali su se brojni mještani župe i Općine Mala Subotica, brojni članovi Županijske lige protiv raka Čakovec i pripadajućih klubova oboljelih, načelnik Općine Mala Subotica Valentin Škvorc, dopredsjednica Županijske lige protiv raka Čakovec dr. med. Renata Kutnjak Kiš, v.d. voditelj Odjela za otorinolaringologiju i zamjenik ravnatelja Županijske bolnice Čakovec dr. med. Danko Blažeka, Dejan Jurović, bacc. med. tehn. – stručni suradnik Kluba laringektomiranih te članovi brojnih udruga iz Općine Mala Subotica.

Članovi Kluba laringektomiranih su nakon mise, uz vodstvo magistre sestrinstva Marije Prekupec, stručne suradnice Kluba, otpjevali pjesmu “O mila majko nebeska”, te su pokazali kako se, unatoč bolesti i gubitku glasnica, može nadomjesnim govorom naučiti, ne samo govoriti, nego i pjevati. Više o samoj bolesti, potrebama laringektomiranih osoba te o djelovanju Kluba i važnosti rehabilitacije i resocijalizacije, govorila je dr. Renata Kutnjak Kiš, stručna suradnica Kluba. Na kraju susreta u Crkvi, Jasenka Štefić, predsjednica Kluba žena oboljelih od raka dojke “Nova Nada” je u ime članova svih Klubova Županijske lige protiv raka Čakove, a u cilju podrške svima koji se bore s malignim bolestima te u cilju poziva da se priključe klubovima oboljelih, pročitala svoju pjesmu “Nazovi me”. Obilježavanju Dana Sv. Blaža odazvao se i Damir Remar, predsjednik Kluba oboljelih od raka prostate. Ugodno druženje je potom nastavljeno u župnoj dvorani, uz domjenak koji su osigurali Općina i USR Sport za sve Mala Subotica.

Prije Svete Mise, na ulazu u Crkvu, sudionicima su bile ponuđene jabuke i drugi prigodni predmeti jer je akcija imala humanitarni karakter, a prikupljena financijska sredstva će se utrošiti za odlazak članova Kluba laringektomiranih na intenzivni seminar nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore. Ukupno je u ovogodišnjoj akciji Zajedno smo jači i glasniji prikupljeno 930 eura te svim donatorima najljepše zahvaljujemo!

Platnene ekološke vrećice za akciju izradila je gđa Ljiljana Novaković iz tvrtke “Novaković d.o.o.” Gardinovec, jabuke su donirali Ružica i Branko Lovrenčić iz Male Subotice, a prigodne predmete od drveta, ručno rađene, izradio je pokojni predsjednik kluba laringektomiranih Dragutin Kamenić. Od srca im svima zahvaljujemo! Isto tako najljepše zahvaljujemo vlč. Kos Tomislavu, župniku Župe Rođenja Blažene Djevice Marije, načelniku Općine Mala Subotica Škvorc Valentinu, Udruzi Sportske rekreacije Sport za sve Mala Subotica, KUU “Zvon” Župne zajednice Mala Subotica, Udruzi Media Start Mala Subotica te ostalim općinskim udrugama kao i drugim suradnicima na pomoći u realizaciji obilježavanja Dana Sv. Blaža.