Novosti

Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba

U organizaciji Hrvatske zajednice laringektomiranih, Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC RI, Kluba laringektomiranih Rijeka i Lige protiv raka PGŽ od 4. do 5. veljače 2023. g. u Lovranu je održan 31. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba na kojem su bili i predstavnici Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec te predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. To je jedan od rijetkih simpozija na kojem su pacijenti i struka zajedno. Ove godine je prisustvovalo čak 230 sudionika. Uz predstavnike klubova laringektomiranih i različitih struka iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Njemačke, sudjelovali su Klubovi iz Rijeke, Pule, Zagreba, Samobora, Bjelovara, Varaždina, Osijeka, Splita i Čakovca.

Program stručnoga dijela je bio izuzetno bogat, a predstavljena je i knjiga „Vodič kroz karcinom grkljana“ kao i demonstracija plivanja kod laringektomiranih osoba. Za vrijeme održavanja simpozija, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-Goranske županije vršili su mini sistematske preglede.

Tradicionalno se u večernjem dijelu simpozija održao Ples pod maskama. Prvu nagradu za grupnu masku je odnijela točka: Seve- gas-gas-štikla, u kojoj je sudjelovao cijeli multidisciplinarni tim, pacijenti, liječnici, med. sestre i tehničari, logopedi, psiholozi i terapeuti. I članovi Kluba laringektomiranih Međimurske županije sudjelovali su u plesu s maskama, a predsjednik kluba Ivan Lepoglavec osvojio je nagradu za poseban umjetnički dojam (maska MJESEČAR).

U nedjelju je bio organiziran obilazak TRSATA – najstarijeg Marijanskog svetišta u Hrvatskoj.
Skup je bio izuzetno dobro organiziran te upućujemo velike čestitke i zahvalu svim organizatorima, a posebnu zahvalu upućujemo mr. sc. Tamari Živković Ivanović, prof. logopedije sa KBC-a Zagreb, koja je i predsjednica Hrvatske zajednice laringektomiranih i voditeljica zbora laringektomiranih Zagrebačkog kluba laringektomiranih, koji su zajedno s pjevačima Kluba laringektomiranih Rijeka nastupili na Simpoziju te su izmamili veliki pljesak svih sudionika.