Klub žena oboljelih od ginekoloških malignih tumora “VITA“

U sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec 18. siječnja 2014. godine, osnovan je Klub žena oboljelih od ginekoloških malignih tumora “VITA“. To je peti, ujedno i najmlađi klub Županijske lige koji okuplja žene liječene od malignih bolesti ginekoloških sijela.

VITA brošure

Svrha Kluba:

 • pomoć u rehabilitaciji i vraćanju u svakodnevni život oboljelih
 • psihološka potpora grupe, pri čemu važnu ulogu ima međusobna uzajamna pomoć
 • poboljšanje kvalitete života
 • senzibilizacija društva
 • edukacija stanovništva o važnosti prevencije ovih bolesti
 • organiziranje stručnih predavanja
 • humanitarne akcije i prikupljanje sredstava putem donacija.

Svim članicama Kluba dostupni su različiti oblici rehabilitacije:

 • izleti kao vid resocijalizacije, rehabilitacije i vid psihološke potpore,
 • vježbanje pod stručnim vodstvom na gradskim bazenima Marije Ružić Čakovec,
 • radionice na kojima se izrađuju razni ukrasi,
 • predavanja od strane psihologinje prof. Irene Šestak i liječnika iz različitih područja.

Klub “VITA“ u suradnji s Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije svake godine u siječnju obilježava Dan mimoza.

Članice kuba “VITA“ redovito se uključuju u rad drugih klubova u sklopu Županijske lige protiv raka između ostalih:„Cvijetom narcise protiv raka dojke“, obilježavanje Dana Sv. Blaža, obilježavanje Dana bolesnika, obilježavanje Dana plave vrpce, akcija „ Kestenijada“ za obilježavane dana borbe protiv raka prostate te humanitarna akcija „ Zajedno protiv raka pjesmom, plesom i modnom revijom“.

Pod pokroviteljstvom Međimurske županije, Županijske lige protiv raka Čakovec, Factory-X i Printex-a, 2017. i 2018.godine realiziran je projekt „Spolno odgovorno ponašanje – samo pitaj – uopće nije glupo pitanje“.

Voditeljice projekta bile su dr. med. Ida Makovec, spec. ginekologije i opstetricije i dr. med. Ivanka Vidić Paulišić, spec. kliničke citologije. U sklopu projekta održane su radionice u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec i Tehničkoj školi Čakovec na temu spolno odgovornog ponašanja u kojima su sudjelovali predstavnici učenika trećih i četvrtih razreda. Učenici su uz pomoć dr. Ide Makovec izradili brošuru pod naslovom “Spolno odgovorno ponašanje“ koja je tiskana u 500 primjeraka i podijeljena školama.

Tribina “Voli i budi zdrav” za učenike, roditelje i profesore u Gimnaziji Josipa Slavenskog održana je 21. svibnja 2018. Kao vid komunikacije je pokrenuta web stranica www.pngp.eu

gdje učenici i ostali mogu potražiti pomoć i informirati se postavljanjem pitanja vezanih za ovu temu.

Članice kluba “VITA“ pozivaju kroz svoje akcije sve oboljele, liječene i izliječene da se učlane u Ligu jer pomaganjem sebi pomažete i drugima.

U našem društvu je svaka maligna bolest, a osobito maligne bolesti ginekoloških sijela, još uvijek „tabu“ tema o kojoj se i ne razgovara. Cilj članova Kluba je senzibilizirati javnost i pokazati oboljelim osobama da nisu sami jer se najbolje razumiju oni koji imaju sličan problem s kojim moraju živjeti iz dana u dan.

Tijela Kluba:
Biserka Tompoš, predsjednica; 098 955 6505

STRUČNI SURADNICI KLUBA:
Karlo Grudić, dr. med.; 040 375 236 (Odjel ginekologije ŽB Čakovec)
Ivanka Vidić – Paulišić, dr. med., spec. kliničke citologije; 040 375 275 (Odjel patologije i citologije ŽB Čakovec)

REDOVITI SASTANCI KLUBA:
Prvi ponedjeljak u mjesecu u 16 sati zimi, a ljeti u 17 sati u prostorijama kluba, A.Schulteissa 19, Čakovec (nekadašnji GK).

Više o aktivnostima Kluba potražite na ovoj poveznici.