O nama

Županijska liga protiv raka je dragovoljna, nestranačka, neprofitabilna, humanitarna udruga protiv raka osnovana 1998. godine. Inicijator osnivanja bila je prim. mr. sc. dr. Marija Hegeduš Jungvirth koja je dugi niz godina surađivala s rukovodstvom i brojnim entuzijastima Hrvatske lige protiv raka.

Osnovni je cilj djelovanja Lige prevencija obolijevanja od raka, rano otkrivanje bolesti te poboljšanje kvalitete života već oboljelih osoba. Ciljeve ostvarujemo zdravstvenim prosvjećivanjem pučanstva, suradnjom u organizaciji ili organizacijom akcija za rano otkrivanje raka, organiziranjem klubova za rehabilitaciju i resocijalizaciju, publiciranjem i sudjelovanjem u publiciranju edukativnih materijala te stručnih radova s područja onkologije kao i stručnim usavršavanjem zdravstvenih djelatnika i volontera iz pojedinih klubova.

Županijska liga protiv raka Čakovec prepoznatljiva je i jedinstvena u Republici Hrvatskoj i po brojnim klubovima koji djeluju pod njenim okriljem. Trenutno u Ligi djeluje pet klubova koji okupljaju oboljele osobe i članove njihovih obitelji te stručnjake radi druženja, razmjene informacija i iskustava kao i pružanja međusobne podrške kako bi se oboljele osobe što prije i što lakše vratile u svoju obiteljsku sredinu i cjelokupnu zajednicu. Naime, onkološka skrb je danas prvenstveno usmjerena na bolest, odnosno dijagnostičke procedure i metode liječenja. Premalo se vremena posvećuje samom bolesniku, koji se teško snalazi u novonastaloj situaciji jer je izložen brojnim psihološkim, emocionalnim i praktičnim poteškoćama koje trebaju biti hitno riješene. U takvim su situacijama neobično važni pomoć i podrška najbližih osoba te osoba koje su prošle put liječenja i oporavka kao i pomoć stručnjaka koji se žele dodatno angažirati.

Podržite naš rad