Dan borbe protiv raka dojke
Novosti

Dan borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, stoga se diljem svijeta održavaju mnogobrojne javnozdravstvene akcije s ciljem podizanja svijesti o raku dojke te važnosti ranog dijagnosticiranja i liječenja ove bolesti, što poboljšava ishode izlječenja i preživljenja. U Hrvatskoj se, odlukom Hrvatskog sabora, svake godine 7. listopada obilježava i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. Rak dojke odgovoran je za 25% svih malignih oboljenja u žena. Iako se može javiti u bilo kojoj dobi, čak i kod vrlo mladih žena, ipak je preko 80 % novooobljelih starije od 50 godina.

Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se provodi u Hrvatskoj od 2006. godine. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, većeg uspjeha liječenja, poboljšanja kvalitete života oboljelih te smanjenja smrtnosti. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.