24. Dan ružičaste vrpce
Novosti

24. Dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce posvećen je prevenciji i edukaciji. Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te ranom otkrivanju i liječenju raka dojke.

Rak dojke prvo je sijelo raka među ženama u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji, a po smrtnosti u Hrvatskoj je na trećem mjestu odmah iza raka pluća i raka debelog crijeva. U Međimurskoj županiji je na drugom mjestu smrtnosti žena oboljelih od raka odmah iza raka debelog crijeva te ispred raka pluća. U Hrvatskoj je 2020. godine rak dojke bio otkriven kod 2.869 žena, a u Međimurskoj županiji kod 62 žene. Tijekom 2021. godine je u Hrvatskoj 711 žena umrlo od raka dojke, među kojima je 20 žena bilo iz Međimurske županije.

Kako su ograničene mogućnosti prevencije raka dojke vrlo je važno bolest otkriti u početnoj fazi. Kada je bolest otkrivena na vrijeme izlječiva je u 98% slučajeva te stoga ističemo važnost redovitih mamografskih pregleda za žene, koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje.

Članice kluba „Nova Nada“ okupile su na štandu na Trgu Republike u Čakovcu te uz podršku ostalih članova Lige, učenika Srednje škole Čakovec i Gimnazije Čakovec podijelile promotivno-edukativne materijale i izložile svoje radove.