Klub žena operiranih od raka dojke Nova Nada

Krajem studenog 2000. godine četiri hrabre žene imale su potrebu i želju da izađu u javnost s ciljem poboljšanja kvalitete življenja žena oboljelih od karcinoma dojke. Tako je u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec osnovan Klub, a prva je predsjednica bila gospođa Jagoda Hirš. Od 2009. god. Klub dobiva svoje ime „Nova Nada“. Iste godine vodstvo Kluba preuzima gospođa Jasenka Štefić.

Klub žena „Nova Nada“ član je Hrvatskog foruma protiv raka „Europa Donna Zagreb“ koji surađuje s ostalim klubovima u RH i skupinom žena za samopomoć Slovenije.

Od 2001. god. Županijska liga protiv raka i Klub „Nova Nada“ obilježavaju i sudjeluju u humanitarnoj međunarodnoj akciji „Dan narcisa“ koja se provodi svake godine u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću te brojnim drugim mjestima Međimurja. Tijekom akcije, prodaju se narcise i prigodni proizvodi sa ciljem prikupljanja sredstava namijenjenih za kupnju dijagnostičke opreme te rehabilitaciju i resocijalizaciju oboljelih žena. Ujedno se distribuira mnoštvo edukativnog materijala, a kroz medije se motivira žene da se odazovu na screening mamografiju.

Svake godine prvu subotu u mjesecu listopadu obilježavaju „Dan ružičaste vrpce“ posvećen ranom otkrivanju raka dojke i potpori oboljelima. Pritom organiziraju simboličnu šetnju kroz grad Čakovec te kroz medijske aktivnosti motiviraju žene na skrb o vlastitim dojkama.

Milenijska fotografija Nova Nada

Članice Kluba aktivno su uključene i u obilježavanje „Dana Mimoza“ u Međimurju, posvećenom ranom otkrivanju raka maternice. Tijekom svih ovih akcija distribucijom promidžbenog materijala, osobnim istupom te kroz medijske aktivnosti promoviraju važnost zdravog stila života te važnost ranog otkrivanja raka dojke te ostalih sijela raka.

Od 2003. godine članice Kluba sudjeluju u provođenju predavanja i radionica o ranom otkrivanju raka dojke te o samopregledu dojki koje organizira Županijska liga protiv raka Čakovec. Operirane žene tom prigodom iznose svoja osobna iskustva u borbi protiv raka dojke, kao i iskustva s Kluba te tako motiviraju oboljele žene da se aktivno uključe u rad Kluba zbog što bolje rehabilitacije i resocijalizacije.

Članice Kluba su vrlo aktivno uključene i u promoviranje ali i provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Uz redovita druženja u klubu, vrlo važni u rehabilitaciji i resocijalizaciji žena odlasci su na zajedničke izlete jednom godišnje.

Već niz godina, u povodu novogodišnjih blagdana organiziraju zajedničku večeru za članove postojećih klubova Županijske lige protiv raka Čakovec te članove predsjedništva Lige.

Tijela Kluba

Jasenka Štefić, predsjednica; 098 182 5168
Slavica Šarić, rizničar ; 091 284 3144

STRUČNI SURADNICI KLUBA:
Hussein Saghir, dr. med., spec. radiolog
Irena Šestak, dipl. psiholog

REDOVITI SASTANCI KLUBA:
Prvi ponedjeljak u mjesecu u 16 sati zimi, a ljeti u 17 sati u prostorijama kluba,
A. Schulteissa 19, Čakovec (nekadašnji GK).

Više vijesti o aktivnostima Kluba Nova Nada potražite na ovoj poveznici.