PROGRAMI

Svaki klub Županijske lige protiv raka nositelj je barem jedne velike akcije, no akcijama svakog kluba odazivlju se članovi svih klubova kao i djelatnici iz zdravstvenih ustanova i ordinacija, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, odgojno- obrazovne i druge ustanove, nevladine organizacije, različite tvrtke i mediji. Organizacijom takvih akcija nastojimo se približiti sveukupnoj javnosti kako bismo ukazali na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka te senzibilizirali pojedince za potrebe oboljelih kao i za uključivanje pojedinaca u rad klubova.

Dan mimoza

Siječanj je poznat kao mjesec borbe protiv raka vrata maternice.
Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije te drugim zdravstvenim ustanovama od 2009. godine redovito obilježava Dan mimoza, kojeg je Hrvatski sabor 2011. godine proglasio Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Dan mimoza

Dan Sv. Blaža (uz akciju Zajedno smo jači i glasniji)

Zajedno smo jači i glasniji

U povodu Dana Sv. Blaža, zaštitnika oboljelih od raka grla, Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec u suradnji s klubovima oboljelih, Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i međimurskim župama, a po uzoru na Hrvatsku zajednicu laringektomiranih, već dugi niz godina organizira edukativno-humanitarnu akciju “Zajedno smo jači i glasniji”.
Cilj je akcije  senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba, upoznavanje s radom Kluba i ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grkljana.
Financijska sredstva koja se prikupe tijekom akcija namijenjena su za odlazak članova Kluba na Intenzivan seminar nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore koji se svake godine održava u Crikvenici.

Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima,a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.

Svjetski dan bolesnika

Tom prigodom članovi Lige posjećuju bolesnike na liječenju u Županijskoj bolnici Čakovec, dodjeljuju se donacije, a od 2013. godine u bolničkoj se kapelici organizira misno slavlje za bolesnike, zdravstvene djelatnike i članove Županijske lige.

Dan narcisa

Mjesec ožujak posvećen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Karcinom dojke je prva bolest na ljestvici smrtnosti od zloćudnih tumora kod žena. Nažalost, male su mogućnosti prevencije, no bolest se može na vrijeme otkriti i liječiti. U mjesecu ožujku, u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću te brojnim drugim mjestima Međimurja,  članice Kluba Nova Nada već niz godina provode akciju „Dan narcisa“.  Akcijom žele potaknuti sve žene Međimurja da vode brigu o sebi i da redovito odlaze na mamografske preglede koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje.

Svjetski dan nepušenja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja kako bi potaknula sve zemlje na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja koje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva.

Obzirom na uzročnu povezanost pušenja i brojnih sijela raka, Županijska liga protiv raka Čakovec od svog osnutka obilježava Svjetski dan nepušenja organizacijom različitih akcija uz suradnju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Službom za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji, Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije, Školskih preventivni programa, farmaceutskih tvrtki i nevladinih udruga.

Svjetski dan nepušenja

Dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a vrhunac obilježavanja je Dan ružičaste vrpce, koji se održava svake godine prve subote u listopadu. Sve je počelo prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu – „Ružičasta vrpca“. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja. Glavni nositelj aktivnosti je Klub Nova Nada.

Kestenijada

Edukativna akcija u organizaciji Kluba oboljelih od raka prostate uz podršku ostalih članova Lige. Cilj manifestacije je promicanje i širenje svijesti o učestalosti raka prostate te potrebi preventivnih godišnjih pregleda ugroženih skupina muškaraca.

Rak prostate je po učestalosti 2. najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj. Nakon 50.g. života incidencija naglo raste, a pik pojavnosti je dob od 70 do 74 godine gdje se bilježi preko 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu.
Prilikom manifestacije, članovi Kluba dijele edukativno promotivne materijale, a sredstva prikupljena prodajom kestena, koriste se za nastavak rada Kluba i prevenciju raka prostate.

Dan plave vrpce

Dan plave vrpce

Plava vrpca simbol je ranog otkrivanja raka debelog crijeva i simbol borbe osoba koje su oboljele od te bolesti. Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu. Ako se na vrijeme otkrije, izlječiv je u 90 posto slučajeva, stoga je važno poticati građane na odaziv Programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji se u Hrvatskoj provodi od 2007. godine.
Manifestaciju tradicionalno organiziraju Članovi Županijske lige protiv raka Čakovec i ILCO društva, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije te ILCO Savezom Hrvatske.

Humanitarna akcija Zajedno protiv raka – pjesmom, plesom i modnom revijom

Humanitarna akcija u organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec pod pokroviteljstvom službe Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP-a) i Hrvatskog društva skladatelja (HDM-a) u suradnji s brojnim sponzorima, pjevačima, plesnim skupinama, osobama iz društvenog i političkog života, članovima klubova iz Varaždina, Zagreba, Dubrave Vrbovečke, Koprivnice, Ludbrega, itd. Sudionici su bili i medicinske sestre, liječnici, novinari, učitelji, profesori, policajci, farmaceuti, vrtići i naravno, sami oboljeli.

Svaka je humanitarna revija bila posebna zahvaljujući brojnim sponzorima, donatorima i ljudima velikoga srca, a sredstva prikupljena manifestacijom, donirana su Županijskoj bolnici Čakovec za nabavku dijagnostičke opreme te upotrijebljena za rehabilitaciju članova Lige.

Pjesmom, plesom i modnom revijom 2017

Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (Move week)

Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (Move week)

Od velike je važnosti motivirati opću populaciju, kao i oboljele od raka, na usvajanje navike redovite tjelesne aktivnosti. Sve više studija i meta-analiza potvrđuje zaštitnu ulogu tjelesne aktivnosti u nastanku brojnih sijela raka – raka dojke, debelog crijeva, jednjaka, jetre, pluća, bubrega, želuca, tijela maternice, mijeloidne leukemije, mijeloma i mokraćnog mjehura. Upravo s tim ciljem Županijska liga protiv raka Čakovec od samoga početka sudjeluje u obilježavanju Tjedna kretanja (MOve week) i Europskog tjedna sporta (European Week of Sport ), a i provodi druge aktivnosti i projekte koji omogućuju članovima različitih Klubova kontinuirano sudjelovanje u individualnim i grupnim programima tjelesnog vježbanja.

Rekreacija za oboljele od raka na Gradskim bazenima

S ciljem poboljšanja kvalitete života oboljelih od zloćudnih bolesti, različitih sijela raka, na Gradskim se bazenima Marija Ružić u Čakovcu od svibnja 2013. godine provodi rehabilitacija osoba oboljelih od raka. Rehabilitacija se odvija tijekom cijele godine svakog utorka od 17 sati uz stručno vodstvo trenera.
Cilj je projekta što brži oporavak te sprječavanje izoliranosti ili isključenosti oboljelih iz šire društvene zajednice.
Projekt se financira sredstvima prikupljenim tijekom humanitarnih akcija, uključiti se mogu svi koji boluju od različitih sijela raka. Sudionici koji nisu članovi Županijske lige protiv raka Čakovec sami plaćaju ulaz na Bazene, ali su im pokriveni troškovi stručnog nadzora trenera.

Thalassoterapija Crikvenica

Članovi Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec od 2006. godine, kad je Hrvatska zajednica laringektomiranih osmislila sedmodnevni intenzivni seminar nadomjesnog govora i psihoonkološke terapije, sudjeluju na tom seminaru, šireći tako svoje znanje, vještine i mrežu poznanika, što im pomaže da se što prije vrate svakodnevnim aktivnostima. Program se održava u mjesecu svibnju u Thalassotherapiji Crikvenica, specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju.
Tijekom seminara polaznicima je omogućena govorna rehabilitacija, edukacije, inhalacije, medicinska gimnastika, škola plivanja te svakodnevne jutarnje vježbe na plaži kao i psiho onkološka radionica. Uz zdravstveni program u Crikvenici se vodi računa i o zabavnim sadržajima te duhovnom programu.

Troškove govorne rehabilitacije i inhalacija osigurava HZZO, a smještaj se osigurava dijelom iz projekta „Nordijskim hodanjem i drugim oblicima rehabilitacije i resocijalizacije unaprijedimo kvalitetu života laringektomiranih osoba“ kojeg financira Grad Čakovec, dijelom financijskim sredstvima prikupljenim prilikom humanitarne akcije „Zajedno smo jači i glasniji“ te drugim sredstvima Županijske lige protiv raka Čakovec.