Dan mimoza 2023
Novosti

Hrvatski Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (Cervical Cancer Prevention Week) obilježava se svake godine u trećem tjednu mjeseca siječnja, diljem Europe na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice – EECA (European Cervical Cancer Associaton) s ciljem podizanja svijesti bolesti, mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja ovog sijela raka u žena.

U sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, 21. je siječnja 2023. godine, na čakovečkom Trgu Republike, obilježen 16. Hrvatski Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, a u organizaciji članica Kluba VITA (link na klub) i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Podršku su pružili i djelatnici Županijske bolnice, Doma zdravlja, ginekoloških ordinacije te ordinacija obiteljske medicine, učenici Srednje škole Čakovec koji se obrazuju za zvanja u zdravstvu te mnogobrojni građani.
U akciji je ukupno prikupljeno 2536, 27 Eura, a troškovi su iznosili 1278, 48 Eura. Preostala financijska sredstva, namijeniti će se za nabavku radnog stola za citološku ambulantu Županijske bolnice Čakovec u kojoj se godišnje obradi oko 13000 PAPA testova.